Budynek mieszkalny wielorodzinny – Wrocław

Budynek mieszkalny wielorodzinny – Wrocław

Wrocław, ul. Pełczyńska
Główny projektant: mgr inż arch. Renata Majchrzak

Kalendarium:
projekt: 12.2016/2017r.
pozwolenie na budowę: 2017r.
Inwestor: prywatny

Opis techniczny:
Powierzchnia zabudowy: 203,45m2
Powierzchnia użytkowa ogółem: 457,88m2
Powierzchnia usługowa: 23,17m2
Powierzchnia mieszkalna: 389,20m2
Powierzchnia komunikacji: 45,51m2
Kubatura: 1 987,00m3

Przedmiotem opracowania była budowa budynku mieszkalnego wielorodzinnego z lokalem usługowym.

Zadaniem projektu było wkomponowanie nowej zabudowy w istniejącą przestrzeń urbanistyczną o niezorganizowanej zabudowie i zróżnicowanym stylu architektonicznym. Budynek o szerokości 6,65m, z uwagi na parametry działki [szerokość jedynie 18,60m], zaprojektowano na rzucie prostokąta z usytuowaniem ścianą szczytową równolegle do frontowej granicy działki.

Stylistycznie budynek posiada proste elewacje podkreślone jednorodnym materiałem wykończeniowym, która stanowi płytka elewacyjna betonowa. Dach dwuspadowy z lukarnami nawiązuje do otaczającej zabudowy.

W budynku zaprojektowano siedem lokali mieszkalnych oraz jeden lokal usługowy, umiejscowiony na poziomie przyziemia od strony elewacji frontowej, posiadający bezpośrednie wejście z zewnątrz.
W obrębie części frontowej zaplanowano jeden lokal mieszkalny z wejściem poprowadzonym z zewnątrz. W dalszej części zaprojektowano sześć lokali mieszkalnych dostępnych z klatki schodowej, po dwa lokale mieszkalne na każdej kondygnacji. Lokale wyposażone w przedpokój z miejscem do składowania, łazienkę z miejscem na pralkę, pokój dzienny z aneksem kuchennym oraz dwa pokoje odpowiednio dla jednej i dwóch osób. Do mieszkań zlokalizowanych na poziomie przyziemia przynależeć będą ogródki, mieszkania wyższych kondygnacji zaopatrzone będą w przestronne balkony, dodatkowo przewidziano ogródki przydomowe.