Przebudowa budynku mieszkalnego – Wrocław

Przebudowa i remont budynku mieszkalnego jednorodzinnego – Wrocław

« 1 z 2 »

Wrocław, Aleja Jana Kochanowskiego
Główny projektant: mgr inż arch. Renata Majchrzak

Kalendarium:
projekt: 2017r.
Inwestor: prywatny

Opis techniczny:
Powierzchnia zabudowy: 156,98m2
Powierzchnia użytkowa ogółem: 222,70m2
Powierzchnia użytkowa ogółem po przebudowie: 240,06m2
Kubatura:1 197,75m3

Przedmiotem opracowania był projekt przebudowy i remontu budynku mieszkalnego jednorodzinnego we Wrocławiu, przy Al. Jana Kochanowskiego.

Budynek powstał w latach 30-tych XX wieku, pierwotnie jako budynek parterowy, częściowo podpiwniczony. W okresie powojennym budynek został nadbudowany o piętro. Bryła budynku prostopadłościenna, charakterem nawiązująca do architektury typowego ‚domu kostki’ lat 60-tych ubiegłego wieku.

Projekt zachowuje bryłę, a dzięki zastosowaniu nowoczesnych materiałów oraz lekkiej szklonej konstrukcji zabudowy tarasu nad parterem nadaje jej nowoczesny charakter, dobrze komponujący się z otoczeniem jednej z głównych dróg dojazdowych do centrum miasta.

Uniwersytet Przyrodniczy – Wrocław

Uniwersytet Przyrodniczy – Wrocław

« 1 z 4 »

 

 

Wrocław, ul. Norwida 25-27
Inwestor: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul. Norwida 25-27
Generalny Wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlane Inter-System SA ul. Dmowskiego 17b, Wrocław
Główny projektant: arch. Renata Majchrzak
Współpraca: arch. Iwona Zielińska,
Wizualizacje: arch. Łukasz Pol-Jelonek

Kalendarium:
projekt budowlany 2010/2011r
pozwolenie na budowę 07.2011r
realizacja: 2011r

Opis techniczny:
powierzchnia zabudowy: 3 531,12m2
pwoeirzchnia użytkowa: 9 906,64m2

Projekt remontu westybułu, ciągów pieszych oraz wybranych pomieszczeń, w tym Sali Senatu w budynku głównym Uniwersystetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Budynek, w stylu neoklasycystycznym, powstał w latach 1915 – 1921 jako siedziba Wydziału Gospodarki Rolnej Uniwersytetu Wrocławskiego wg projektu autorstwa zespołu architektów F. Natha, A. Buchwalda i H. Burgermeistra. Pierwsze powstały skrzydła boczne, główna część gmachu powstała w fazie końcowej inwestycji. Zakres prac remontowych związany jest dostosowaniem wystroju wnętrz do charakteru obiektu z jednoczesnym dostosowaniem obiektu do wymagań ochrony przeciwpożarowej.