Budynek Świetlicy Rady Osiedla – Ostrów Wielkopolski

Konpcecja budynku świetlicy osiedlowej Rady Osiedla – Ostrów Wielkopolski

Ostrów Wielkopolski
Główny projektant: mgr inż arch. Renata Majchrzak

Kalendarium:
projekt: 2016/2017r.
pozwolenie na budowę: 2017r.
Inwestor: Gmina Miasto Ostrów Wielkopolski

Opis techniczny:
Powierzchnia zabudowy: 250,09m2
Powierzchnia użytkowa ogółem: 207,35m2
Powierzchnia podstawowa: 115,11m2
Powierzchnia komunikacji: 27,55m2
Powierzchnia sanitarna: 64,69m2
Kubatura: 1 346,75m3

Przedmiotem opracowania była budowa budynku świetlicy osiedlowej w Ostrowie Wielkopolskim.

Zadaniem projektu było zaprojektowanie obiektu użyteczności publicznej – świetlica osiedlowa stanowiąca zaplecze dla organizacji zajęć dla 20 osobowych grup społecznych związanych z działalnością Rady Osiedlowej oraz zajęć edukacyjno – rekreacyjnych ogólnodostępnych społeczności lokalnej. Budynek stanowi uzupełnienie funkcjonalne dla istniejącego w obrębie działki terenu sportowego z dwoma boiskami sportowymi i placem zabaw.

Budynek zaprojektowano  jako jednokondygnacyjny przy zastosowaniu oszczędnej architektury jednorodnej stylistycznie z zachowaniem lokalnych uwarunkowań architektonicznych.

Przedstawiona koncepcja finalnie została zmodyfikowana pod kątem wykończenia elewacji.

Oleofarm – hala produkcyjna z budynkiem biurowym

OLEOFARM Hala produkcyjna z budynkiem biurowym

« 1 z 3 »


Wrocław, ul. Tyniecka-Mokronoska
Główny projektant: mgr inż arch. Renata Majchrzak
Projektant konstrukcji: mgr inż. Jerzy Kokot [SKOS-KONSTRUKCJE]

Kalendarium:
projekt: 2010/2011
pozwolenie na budowę: 03.2011r
realizacja: od 04.2011r do 12.2011r
Inwestor: OLEOFARM SC ul. Fabryczna 16 55 080 Pietrzykowice

Opis techniczny:
Powierzchnia zabudowy: 4 233,92m2
Powierzchnia użytkowa ogółem: 5 043,63m2
Powierzchnia podstawowa biurowa: 948,89m2
Powierzchnia podstawowa produkcyjna: 736,79m2
Powierzchnia podstawowa magazynowa: 1 578,33m2
Powierzchnia komunikacji: 914,38m2
Powierzchnia handlowa: 33,91m2
Powierzchnia pomocnicza: 795,32m2
Kubatura: 38 850,91m3

Przedmiotem inwestycji jest budowa budynku produkcyjnego branży spożywczej z powierzchnią biurową, zapleczem socjalnym, budynkiem wielofunkcyjnym ze sklepem firmowym oraz zagospodarowaniem terenu działek zlokalizowanych przy skrzyżowaniu ulic Tyniecka i Mokronoska we Wrocławiu.

Zagospodarowanie terenu działek podporządkowane zostało funkcji produkcyjnej inwestycji zapewniając swobodną obsługę komunikacyjną dla pojazdów dostawczych oraz pojazdów pracowników z wydzielonym parkingiem naziemnym zlokalizowanym poza ogrodzoną strefą.

W obrębie strefy wjazdowej zaprojektowano budynek wielofunkcyjny z powierzchnią handlową [sklep firmowy] oraz powierzchnią pomocniczą techniczną. Główny budynek zaprojektowano w centralnej części działki. Budynek zaprojektowano o zmiennej ilości kondygnacji zależnej od sposobu użytkowania. W części produkcyjnej budynek zaprojektowano jako jednokondygnacyjny o konstrukcji stalowej w obudowie z płyt warstwowych. W celu ujednolicenia bryły budynku część produkcyjna zaprojektowana została ze ścianą attyki maskującą dach i umieszczone w jego powierzchni świetliki i urządzenia technologiczne.

Część biurowa zaprojektowana jako reprezentacyjna część budynku zaprojektowana została jako trzykondygnacyjna z elewacjami szklonymi systemowymi z połączeniem z płytami warstwowymi maskującymi zaprojektowaną za nimi funkcją socjalną.