Budynek mieszkalny wielorodzinny – Wrocław

Budynek mieszkalny wielorodzinny – Wrocław

Wrocław, ul. Pełczyńska
Główny projektant: mgr inż arch. Renata Majchrzak

Kalendarium:
projekt: 12.2016/2017r.
pozwolenie na budowę: 2017r.
Inwestor: prywatny

Opis techniczny:
Powierzchnia zabudowy: 203,45m2
Powierzchnia użytkowa ogółem: 457,88m2
Powierzchnia usługowa: 23,17m2
Powierzchnia mieszkalna: 389,20m2
Powierzchnia komunikacji: 45,51m2
Kubatura: 1 987,00m3

Przedmiotem opracowania była budowa budynku mieszkalnego wielorodzinnego z lokalem usługowym.

Zadaniem projektu było wkomponowanie nowej zabudowy w istniejącą przestrzeń urbanistyczną o niezorganizowanej zabudowie i zróżnicowanym stylu architektonicznym. Budynek o szerokości 6,65m, z uwagi na parametry działki [szerokość jedynie 18,60m], zaprojektowano na rzucie prostokąta z usytuowaniem ścianą szczytową równolegle do frontowej granicy działki.

Stylistycznie budynek posiada proste elewacje podkreślone jednorodnym materiałem wykończeniowym, która stanowi płytka elewacyjna betonowa. Dach dwuspadowy z lukarnami nawiązuje do otaczającej zabudowy.

W budynku zaprojektowano siedem lokali mieszkalnych oraz jeden lokal usługowy, umiejscowiony na poziomie przyziemia od strony elewacji frontowej, posiadający bezpośrednie wejście z zewnątrz.
W obrębie części frontowej zaplanowano jeden lokal mieszkalny z wejściem poprowadzonym z zewnątrz. W dalszej części zaprojektowano sześć lokali mieszkalnych dostępnych z klatki schodowej, po dwa lokale mieszkalne na każdej kondygnacji. Lokale wyposażone w przedpokój z miejscem do składowania, łazienkę z miejscem na pralkę, pokój dzienny z aneksem kuchennym oraz dwa pokoje odpowiednio dla jednej i dwóch osób. Do mieszkań zlokalizowanych na poziomie przyziemia przynależeć będą ogródki, mieszkania wyższych kondygnacji zaopatrzone będą w przestronne balkony, dodatkowo przewidziano ogródki przydomowe.

Koncepcja budynku mieszkalnego wielorodzinnego w zabudowie plombowej

Koncepcja budynku mieszkalnego wielorodzinnego w zabudowie plombowej – Wrocław

Wrocław, ul. Żeromskiego
arch. Renata Majchrzak
arch. Kuba Narloch

Kalendarium:
Koncepcja architektoniczna: 01.2010

Prezentowana koncepcja architektoniczna zakłada realizację budynku mieszkalnego, wielorodzinnego jako uzupełnienie pierzei ul. Żeromskiego we Wrocławiu. Ideą projektu było stworzenie bryły nowoczesnej, odróżniającej się kolorystyką i zabiegami architektonicznymi od otaczającej zabudowy. Bryła została stworzona na zasadzie dodawania i odejmowania grupy połączonych ze sobą prostopadłościanów z płaszczyzny zewnętrznej budynku, tworzących tym samym odpowiednio loggie oraz wykusze. Aby nadać całej formie więcej lekkości, wykusze te obudowano szkłem oraz zastosowano praktyczny system ich otwierania.

Kompozycja wystających i wklęsłych grup prostopadłościanów na elewacji nie jest przypadkowa. Każde mieszkanie zaprojektowano tak, by posiadało przynajmniej jedną loggie, wykusz lub balkon ( znajduje się nad wykuszem ). Kolorystyka budynku odcina się od kolorystyki sąsiadującej zabudowy. Tworząc ciemną bryłę uodparaniamy ją na działanie zanieczyszczeń. Ideą programu funkcjonalnego było stworzenie mieszkań spełniających wymagania młodych ludzi pracujących w miejscu zamieszkania.

W przyziemiu zlokalizowano powierzchnie usługowe, natomiast na pozostałych kondygnacjach zaprojektowano 45 mieszkań z możliwością połączenia kilku mniejszych w jeden większy apartament.