Oleofarm – hala produkcyjna z budynkiem biurowym

OLEOFARM Hala produkcyjna z budynkiem biurowym

« 1 z 3 »


Wrocław, ul. Tyniecka-Mokronoska
Główny projektant: mgr inż arch. Renata Majchrzak
Projektant konstrukcji: mgr inż. Jerzy Kokot [SKOS-KONSTRUKCJE]

Kalendarium:
projekt: 2010/2011
pozwolenie na budowę: 03.2011r
realizacja: od 04.2011r do 12.2011r
Inwestor: OLEOFARM SC ul. Fabryczna 16 55 080 Pietrzykowice

Opis techniczny:
Powierzchnia zabudowy: 4 233,92m2
Powierzchnia użytkowa ogółem: 5 043,63m2
Powierzchnia podstawowa biurowa: 948,89m2
Powierzchnia podstawowa produkcyjna: 736,79m2
Powierzchnia podstawowa magazynowa: 1 578,33m2
Powierzchnia komunikacji: 914,38m2
Powierzchnia handlowa: 33,91m2
Powierzchnia pomocnicza: 795,32m2
Kubatura: 38 850,91m3

Przedmiotem inwestycji jest budowa budynku produkcyjnego branży spożywczej z powierzchnią biurową, zapleczem socjalnym, budynkiem wielofunkcyjnym ze sklepem firmowym oraz zagospodarowaniem terenu działek zlokalizowanych przy skrzyżowaniu ulic Tyniecka i Mokronoska we Wrocławiu.

Zagospodarowanie terenu działek podporządkowane zostało funkcji produkcyjnej inwestycji zapewniając swobodną obsługę komunikacyjną dla pojazdów dostawczych oraz pojazdów pracowników z wydzielonym parkingiem naziemnym zlokalizowanym poza ogrodzoną strefą.

W obrębie strefy wjazdowej zaprojektowano budynek wielofunkcyjny z powierzchnią handlową [sklep firmowy] oraz powierzchnią pomocniczą techniczną. Główny budynek zaprojektowano w centralnej części działki. Budynek zaprojektowano o zmiennej ilości kondygnacji zależnej od sposobu użytkowania. W części produkcyjnej budynek zaprojektowano jako jednokondygnacyjny o konstrukcji stalowej w obudowie z płyt warstwowych. W celu ujednolicenia bryły budynku część produkcyjna zaprojektowana została ze ścianą attyki maskującą dach i umieszczone w jego powierzchni świetliki i urządzenia technologiczne.

Część biurowa zaprojektowana jako reprezentacyjna część budynku zaprojektowana została jako trzykondygnacyjna z elewacjami szklonymi systemowymi z połączeniem z płytami warstwowymi maskującymi zaprojektowaną za nimi funkcją socjalną.

Uniwersytet Przyrodniczy – Wrocław

Uniwersytet Przyrodniczy – Wrocław

« 1 z 4 »

 

 

Wrocław, ul. Norwida 25-27
Inwestor: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul. Norwida 25-27
Generalny Wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlane Inter-System SA ul. Dmowskiego 17b, Wrocław
Główny projektant: arch. Renata Majchrzak
Współpraca: arch. Iwona Zielińska,
Wizualizacje: arch. Łukasz Pol-Jelonek

Kalendarium:
projekt budowlany 2010/2011r
pozwolenie na budowę 07.2011r
realizacja: 2011r

Opis techniczny:
powierzchnia zabudowy: 3 531,12m2
pwoeirzchnia użytkowa: 9 906,64m2

Projekt remontu westybułu, ciągów pieszych oraz wybranych pomieszczeń, w tym Sali Senatu w budynku głównym Uniwersystetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Budynek, w stylu neoklasycystycznym, powstał w latach 1915 – 1921 jako siedziba Wydziału Gospodarki Rolnej Uniwersytetu Wrocławskiego wg projektu autorstwa zespołu architektów F. Natha, A. Buchwalda i H. Burgermeistra. Pierwsze powstały skrzydła boczne, główna część gmachu powstała w fazie końcowej inwestycji. Zakres prac remontowych związany jest dostosowaniem wystroju wnętrz do charakteru obiektu z jednoczesnym dostosowaniem obiektu do wymagań ochrony przeciwpożarowej.