Portfolio

Zespół zabudowy jednorodzinnej wolnostojącej i bliźniaczej, Łomianki Dolne

Zespół zabudowy jednorodzinnej wolnostojącej i bliźniaczej

Łomianki Dolne, ul. Chopina, Kościelna

Autor: Renata Majchrzak
Współpraca: Łukasz Pol-Jelonek
Inwestor: GOGI Małgorzata Zgorzelska, Warszawa

Kalendarium:
koncepcja: 01.2010r.
projekt: 04.2010r.
pozwolenie na budowę: 08.2010r.

Opis techniczny:
powierzchnia użytkowa całkowita: 1823,61m2
powierzchnia użytkowa podstawowa: 1487,81m2
powierzchnia użytkowa pomocnicza: 335,80m2
powierzchnia zabudowy: 1308,97m2

Przedmiotem opracowania był zespół zabudowy mieszkalnej jednorodzinnej zlokalizowany w okolicy ul. Kościelnej w Łomiankach Dolnych, w obszarze zabudowy mieszkaniowej o niskiej intensywności.

W bezpośrednim otoczeniu terenu wyznaczonego pod inwestycję znajduje się kameralna zabudowa wielorodzinna oraz osiedle domów jednorodzinnych w zabudowie bliźniaczej. Lokalizacja przedmiotowej inwestycji określiła rodzaj i charakter planowanej zabudowy.

W skład projektowanego osiedla wchodzą 4 budynki mieszkalne w zabudowie bliźniaczej w technologii energooszczędnej. Składają się z dwóch jednorodzinnych segmentów połączonych ze sobą wbudowanymi garażami dwustanowiskowym. Dodatkowo od strony ulicy Kościelnej zaprojektowano jeden wolnostojący budynek jednorodzinny. Dojazdy i dojścia do poszczególnych działek zorganizowane zostały przez prywatną, wewnętrzną drogę dojazdową i połączone są we wspólne strefy wejściowe dla każdego bliźniaka. Jedynie wejście i dojazd do budynku jednorodzinnego wolnostojącego został zaprojektowany rozdzielnie. Dojście znajduje się od strony ulicy Kościelnej. Strefy wejściowe zaprojektowano z automatyczną bramą wjazdową, wydzielonym miejscem na śmietnik oraz bramą wejściową otwieraną do wewnątrz. Obudowę śmietnika oraz bramy wejściowej zaprojektowano o konstrukcji stalowej z obudową sidingiem drewnianym. Ogrodzenie terenu działki wzdłuż pozostałych granic działki zaprojektowano, jako systemowe stalowe z gotowych prefabrykowanych paneli z drutu montowanych na prefabrykowanych słupkach.

Poszczególne budynki mieszkalne zaprojektowane zostały na rzucie prostokąta. Składają się z segmentów mieszkalnych z wbudowanymi garażami dwustanowiskowymi, na których dachu zaprojektowano tarasy dostępne z sypialni. Wejścia oraz wjazdy do garaży zaprojektowano od strony północno – wschodniej zgodnie z zaplanowanym wjazdem i wejściem na teren działki. Funkcjonalnie parter został przyporządkowany strefie dziennej w skład, której wchodzi kuchnia z jadalnią i obszerny salon. Pomieszczenia otwierają się dużymi przeszkleniami na ogród i łączą z nim drewnianym tarasem. Na piętrze znajduje się strefa prywatna: sypialnia z łazienką i garderobą oraz dwa pokoje, ogólnodostępna łazienka, pralnia i gabinet.

Całość założenia sprawia wrażenie kameralnego, przyjaznego osiedla. Połączenie drewna i białego tynku na elewacjach tworzy jednorodną stylistykę zabudowy, budynki zostały jednak zróżnicowane przez sposób, w jaki użyto tych materiałów na elewacji. W części budynków dominuje drewno z pojedynczymi wstawkami z białego tynku, reszta to białe budynki z wnękami i wykuszem obudowanym drewnem, w których elewacja wejściowa urozmaicona została przesuwnymi, stalowymi żaluzjami. We wszystkich budynkach na elewacji ogrodowej zaprojektowano duże przeszklenia i rolety, dzięki którym można kontrolować penetrację słońca w pomieszczeniach. Dodatkowo zacienienie południowo-zachodniej elewacji umożliwia wysunięty pulpitowy dach, nadający indywidualnego charakteru architekturze całego osiedla.

Zapraszamy do oceny
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Majchrzak Pracownia Projektowa

Dodaj komentarz