Portfolio

Merint Ski Village – Wisła

Merint Ski Village – zabudowa mieszkaniowa wielorodzinna – Wisła

Wisła, ul. Ochorowicza

« 1 z 2 »

Autor: Renata Majchrzak
Współpraca: Iwona Zielińska, Paweł Puchała, Piotr Rudowicz, OMI Mirosław Kaczyński
Inwestor: Merint Sp. z o. o., Warszawa 

Kalendarium:

koncepcja: 12.2007r
projekt: 2008r
pozwolenie na budowę: 11.2008
relizacja: 2011r

Opis techniczny:

powierzchnia użytkowa całkowita: 3227,43m2
powierzchnia użytkowa podstawowa: 1811,68m2
powierzchnia użytkowa pomocnicza: 1415,75m2
powierzchnia zabudowy: 946,76m2

Projekt kameralnego osiedla mieszkaniowego. Zespół mieszkaniowy zaprojektowano w Wiśle w obrębie otaczającej zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej niskiej intensywności z północnej strony oraz w bezpośrednim sąsiedztwie terenów niezurbanizowanych – stok narciarski, zieleń wysoka – z południowej strony. Teren inwestycji zlokalizowany jest w obszarze górskim na stoku z panoramicznym widokiem na miasto Wisła od strony wschodniej. Lokalizacja przedmiotowej inwestycji określiła jej charakter oraz podstawowe elementy zagospodarowania terenu. Ukształtowanie terenu decydujące przy projektowaniu przedmiotowej inwestycji zostało wykorzystane jako decydujący atut i wpłynęło na układ komunikacyjny zaprojektowany dla obsługi projektowanych budynków i lokali mieszkalnych.

Poszczególny lokal mieszkalny dla zaakcentowania indywidualnego charakteru, posiadać będzie bezpośrednie wejście z zewnątrz z poziomu terenu dla lokali mieszkalnych zlokalizowanych na poziomie parteru oraz poprzez schody zewnętrzne poprowadzone z projektowanego poziomu terenu dla lokali mieszkalnych zaprojektowanych na poziomie I i II piętra. Budynki nie posiadają wewnętrznych klatek schodowych, komunikacja każdego lokalu mieszkalnego z kondygnacją podziemną rozwiązana została za pomocą wewnętrznej windy dostosowanej dla potrzeb osób niepełnosprawnych.

Lokalizacja projektowanej inwestycji miała również decydujący wpływ na styl architektoniczny budynków niepowielany w ujęciu tradycyjnym, ale potraktowany jako współczesna adaptacja tradycyjnej architektury. Ukształtowanie brył budynków zaprojektowanych w formie prostopadłościanów ułożonych względem siebie równolegle i zwieńczonych dwuspadowym dachem w części zaprojektowanym jako obudowa imitująca ciągłość połaci dachowych dla scalenia brył jest wynikiem analizy stylistycznej i przestrzennej terenu inwestycji oraz jego walorów krajobrazowych. W widoku perspektywicznym z poziomu miasta Wisła projektowany zespół tworzyć będzie zwartą zabudowę o jednorodnej ciekawej architekturze wkomponowanej w krajobraz.

Materiały wykończeniowe zaprojektowane na elewacjach budynków są również konsekwencją lokalizacji projektowanej inwestycji. Drewno, surowa cegła elewacyjna zarówno na elewacjach budynków jak również zastosowane jako pokrycie dachowe tworzą jednorodną stylistykę, „rozbijaną” różnorodnymi balkonami i tarasami zewnętrznymi posiadającymi swoje odnośniki w budowie skalnej.

Naturalne ukształtowanie terenu zostało w maksymalnym stopniu wykorzystane w aranżacji zagospodarowania terenów działek. Schody terenowe, pochylnie, zieleń w bezpośrednim otoczeniu budynków projektowane zostały w nawiązaniu na naturalnego krajobrazu.

Wszystkie rozwiązania projektowe spełniają wymagania Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla obszaru Miasta Wisła.

Zapraszamy do oceny
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Majchrzak Pracownia Projektowa

Dodaj komentarz