Portfolio

Budynek biurowy – koncepcja – Wrocław

Budynek biurowy – koncepcja

Wrocław, ul. Dąbrowskiego 44

Autor: Renata Majchrzak
Inwestor: Vantage Development S.A., Wrocław
Współpraca: OMI Mirek Kaczyński

Kalendarium:

koncepcja: 01.2010r

Opis techniczny:

powierzchnia użytkowa całkowita: 5810,27m2
powierzchnia użytkowa podstawowa: 3335,74m2
powierzchnia użytkowa pomocnicza: 2474,53m2
powierzchnia zabudowy: 1113,29m2

W celu opracowania przeprowadzono analizę maksymalnego wykorzystania potencjału działki przy ścisłym uwzględnieniu lokalizacji w jej centralnej części budynku dawnej drukarni o charakterze zabytkowym, z prostą ceglaną elewacją „wyposażoną” w duże szklenia oraz uwzględnieniu szczegółowo określonych wymagań przyszłego użytkownika obiektu. Wynikiem tego działania było ustalenie założeń wyjściowych dla projektu: zachowanie i odrestaurowanie istniejącego budynku dawnej drukarni z nadaniem nowej funkcji maksymalnie komponującej się pierwotnym układem wewnętrznym; rozbiórka istniejących dysharmonizujących zabudowań o charakterze handlowym i gospodarczym; otoczenie istniejącego budynku nową formą o minimalistycznej architekturze, która przy użyciu detalu architektonicznego stanowić będzie współczesną „ramę” dla historycznej zabudowy odzwierciadlającą szacunek dla zastanej przestrzeni; rozwiązanie problemu komunikacji kołowej w obrębie terenu działki przy założeniu jej samodzielnego funkcjonowania po włączeniu do otaczającego układu dróg publicznych; zaprojektowanie obiektu określającego ład oraz prostotę układu funkcjonalnego; maksymalne wykorzystanie powierzchni działki w celu stworzenia obiektu kubaturowego spełniającego wymagania komercyjne Inwestora.

Zaprojektowany budynek pięciokondygnacyjny szczelnie wypełnia powierzchnię działki pozostawiając jedynie po jego obwodzie wolną przestrzeń zapewniającą jednokierunkową obsługę komunikacyjną obiektu. Bryła budynku zaprojektowana w formie prostopadłościennych dwóch filarów „mostu” zawieszonego nad istniejącym budynkiem tworzy nowy kontekst dla otaczającej zabudowy.

Szklane elewacje pozbawione detalu architektonicznego zastąpionego ażurowymi nieregularnymi żaluzjami nadaje obiektowi kubaturowemu lekkości i płynności. Ukryte w głębi pełne ściany stanowiące obudowę przeciwpożarową dla zaprojektowanego w tylnym filarze parkingu wielopoziomowego stanowią Istniejące ukształtowanie terenu wykorzystano dla lokalizacji drogi okalającej budynek zapewniającej bezkolizyjną obsługę komunikacyjną dla przyszłych użytkowników zaprojektowanych w obrębie budynku funkcji. 

Nowo projektowany obiekt w pełni podporządkowany został funkcji biurowej stanowiącej główne przeznaczenie obiektu. Istniejący budynek podporządkowany został funkcji komercyjnej wspomagającej powierzchnię biurową.

Układ funkcjonalny zaprojektowano w oparciu o czytelny rozdział funkcji i ciągów komunikacyjnych. W obrębie przyziemia szklanego frontowego filaru nowej bryły zaprojektowano główne hole osobne dla poszczególnych podstawowych układów funkcjonalnych kompleksu. Odrębność holi zapewnia zachowanie właściwej obsługi obiektu przy dyskretnym funkcjonowaniu powierzchni komercyjnych w obiekcie biurowym, jednocześnie pozwala na pełne wydzielenie czasowe użytkowania powierzchni.

Kondygnacje wyższe nowo projektowanego obiektu zaprojektowano z podporządkowaniem funkcji biurowej z dwoma trzonami komunikacyjnymi z zapleczem sanitarnym zaprojektowanymi w filarach obiektu. Powierzchnie biurowe zaprojektowano z możliwością ich podziału lub najmu wielkopowierzchniowego.

W istniejącym budynku zaprojektowano niezależnie funkcjonujące powierzchnie komercyjne. W obrębie niskiego parteru częściowo zagłębionego w gruncie zaprojektowano powierzchnię handlową z przeznaczeniem pod samoobsługowy market. Jednoprzestrzenna aranżacja powierzchni przy wymaganym zachowaniu istniejących ścian wewnętrznych i minimalnej ingerencji w ich układ pozwala na swobodną zmianę sposobu użytkowania powierzchni. Dla zapewnienia obsługi komunikacyjnej klientów zaprojektowano w obrębie podziemia tylnego filara parking dostępny z wewnętrznej drogi i funkcjonujący niezależnie od parkingu dla użytkowników biurowych. Na poziomie właściwego parteru zaprojektowano powierzchnię o funkcji gastronomicznej – restaurację dostępną z holu wejściowego nowego obiektu.

Dostawy dla powierzchni komercyjnych, jak również obsługę techniczną nowego obiektu [dostawy, renowacje, konserwacje] zaprojektowano w obrębie tylnego trzonu na poziomie właściwego parteru. Kondygnacje nadziemne nowo projektowanego obiektu zaprojektowano w pełni podporządkowane funkcji biurowej. Uzupełnieniem ich funkcjonowania jest wprowadzenie funkcji komercyjnej w podziemiu frontowego trzonu: zaproponowano lokalizację kawiarni.

Wszystkie powierzchnie komercyjne zaprojektowano z założeniem ich swobodnego przekształcania dla zmiany sposobu użytkowania.

Dla obsługi parkingowej użytkowników powierzchni biurowych zaprojektowano dwupoziomowy parking nadziemny na poziomie I-go piętra dostępny z rampy zaprojektowanej w tylnym trzonie obiektu. Wprowadzenie windy dla samochodów pozwoli zyskać dodatkowe miejsca parkingowe, ale decyzję o jej wprowadzeniu pozostawiono otwartą.

Zapraszamy do oceny
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Majchrzak Pracownia Projektowa

Dodaj komentarz